Imatge: front del mantell de corriment del Montgrí, des de la perspectiva de la Meda Gran (Font: Lluís Pallí, Carles Roqué, Publicacions d’Estudis del Baix Empordà)

Les roques calcàries que predominen a la zona de la Garriga d’Empordà i al massís del Montgrí, provenen d’un mantell de corriment.

Parlem de material geològic situat més al nord de la seva ubicació actual. Juntament amb el plegament Alpí, fa uns 65 milions d’anys, aquests materials van trobar una capa de material més dúctil i es van anar desplaçant cap al sud. Aquest mantell de corriment s’estén des de Costoja (al Vallespir) fins al Montgrí (Baix Empordà). Segurament en el seu desplaçament va ser frenat i desviat cap a l’est pel sòcol del massís de Begur.

El material rocós abundant ha provocat una orografia amb ondulacions. El desenvolupament agrícola i mineral de la zona ha fet que s’aprofités la roca com a material constructiu. Parlem bàsicament de calcàries intercalades amb margues, materials mesozoics (d’una antiguitat d’entre 150 a 250 Ma).