Imatge: indumentària castellera

La faixa és una peça d’indumentària molt habitual entre pagesos i artesans dels segles XVIII i XIX. És molt més llarga que ampla, i molt resistent. Sol posar-se al voltant de la cintura i tenia com a objectius escalfar la ronyonada i protegir les lumbars sobretot durant les dures feines del camp. De fet, també servia per subjectar els calçons (els pantalons) sense necessitat de cinturó.

En els treballs de pedra seca, específicament, resulta molt arriscat no portar faixa, ja que la feina d’ajupir-se i d’aixecar pesos importants del terra, de manera continuada, comporta una pressió molt important per a les vèrtebres lumbars. El fet de portar faixa augmenta la pressió intraabdominal, això vol dir que l’abdomen assumeix part de la pressió sobre la columna vertebral.

No és estrany, doncs, que la faixa també sigui actualment una peça imprescindible pels castellers, per exemple, que han de suportar un pes i una pressió sobre les seves columnes que altrament resultaria excessiu.

Curiosament, ja que una feixa és un terreny molt més llarg que no pas ample, en algunes zones de Catalunya també s’anomena faixa, per la qual cosa no seria estrany de fer la hipòtesi que tinguin una etimologia comuna.